Yaşadığınız problem ile ilgili olarak; https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki adresten Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi'ne ulaşabilirsiniz;
https://tiss.gtb.gov.tr/TISS/gtb/giris.xhtml
Masaüstü bilgisayarınızda, Android, iPhone ve iPad cihazlarınızda Google Güvenli Arama ayarını kullanarak Google'da pornografik içerik gibi müstehcen arama sonuçlarını filtreleyebilirsiniz.
Google Güvenli Aramayı'yı çocuklarınızı uygunsuz arama sonuçlarından korumaya yardımcı olacak bir ebeveyn denetimi olarak kullanabilirsiniz.
Google Güvenli Arama, %100 doğrulukta olmasa da müstehcen içerikten sakınmanıza yardımcı olur.
- Akıllı telefonunuz, tablet bilgisayarınız gibi internet erişiminde kullandığınız cihazlara parola koyun.
- Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan mobil uygulamaları, cihazınızın işletim sisteminin resmi uygulama mağazasından indirmelisiniz. Resmi kaynaklar dışından indirilen uygulamalar zararlı yazılımlar ve virüsler içerebilir. Ayrıca popüler uygulamaların logolarını ve tasarımlarını taklit ederek üretilen sahte uygulamalar indirildiğinde; banka hesap bilgileri, parola, resimler gibi önemli kişisel bilgileriniz çalınabilir.
- Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarınıza uygulama indirmeden önce cihazınızın hangi uygulamalarına erişim izni istediğini kontrol edin.
- Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan mobil uygulamalar, cihazınızın konum (GPS) bilgisine, kısa mesaj (SMS) veya multimedya mesajlaşma servisine (MMS), e-posta hesaplarınıza, telefonunuzdaki tüm kişi listesine, fotoğraf, medya ve dosya içeriklerinize, telefonunuzun çağrı geçmişine, aldığınız verileri kontrol etme bilgisine, kamera ve mikrofon erişimine ulaşabilir ve bu bilgilerinizi kullanabilir. Bu sebeple; akıllı telefon, tablet gibi cihazlarınızın ayarlar bölümünden kullandığınız uygulamalarınıza verdiğiniz erişim izinlerini kontrol edin ve gereksiz veya riskli olduğunu düşündüğünüz izinleri kaldırın. Ayrıca akıllı telefonunuz ve tablet bilgisayarınızda yüklü uygulama listenizi düzenli olarak inceleyin ve tanımadığınız uygulamaları bulmaya çalışın.
- Akıllı telefonlara ve tablet bilgisayarlara mobil uygulamaları yüklemeden önce “kullanım koşullarını” mutlaka okuyun. Uygulama hakkında yapılan yorumlar, indirme sayısı gibi bir takım araştırmalar yapmanız, indireceğiniz uygulamanın güvenilirliği hakkında size olumlu veya olumsuz yönde fikir verecektir.
- Mobil cihazlar için tasarlanmış mobil sitelerde kullanılan kısaltılmış web adreslerinin yanıltıcılığı sebebiyle, telefonunuzla zararlı bir bağlantıya tıklama ihtimaliniz, masaüstü bilgisayara oranla çok daha fazladır. Bu yüzden tanıdığınız birinden geliyor olsa dahi, virüslerden, kötü amaçlı yazılımlardan ve dolandırıcılık benzeri tehditlerden korunmak için, şüpheli bulduğunuz linklere asla tıklamayın. Özellikle tam internet adresini (URL) göremiyorsanız dikkatli olun.
- İnternet erişiminde kullandığınız cihazların ve uygulamaların yazılım güncellemelerini mutlaka yapın.
- Rakamlar, harfler ve simgelerden (@#$%^&) oluşan uzun parolalar belirleyin.
- Parolanız hem küçük hem büyük karakter içermeli (v,V)
- Yaygın kullanımlar ( 123,abc) doğum tarihiniz, kullanıcı adınız, yaşadığınız şehir, tuttuğunuz takın ya da diğer kişisel bilgilerinizi içeren bir parolanız olmamalı.
- E-posta, bankacılık, sosyal medya platformları hesaplarınızın her biri için farklı ve benzersiz parolalar belirlemelisiniz.
Site hakkında ön araştırma yapın: Alış-veriş yapılacak e-ticaret sitesi hakkında ön araştırma yapılarak bilgi sahibi olunmalıdır. İlgili e-ticaret sitesinin iletişim ve hakkımızda bölümlerinden detaylı bilgiye ulaşılabilir. Söz konusu e-ticaret sitesi ile ilgili internetteki yorum, görüş ve şikayetlerin dikkate alınması faydalı olacaktır.
Https yazıyor mu?: Https, bir kaynaktan diğerine tüm bilgileri şifreli olarak gönderen bir güvenlik sistemidir. Alışveriş yaptığınız sitenin ödeme bölümüne geldiğinizde adres çubuğunda https:// yazıp yazmadığına mutlaka dikkat edin. Eğer sadece http:// yazıyorsa o sayfadan ödeme yapmak risklidir. Ayrıca; adres çubuğunun sol tarafında site bilgisinin yer aldığı açıklamanın yeşil renge dönüştüğüne ve kilit simgesinin belirdiğine emin olunuz.
Adres doğru mu?: İnternet tarayıcınızın adres çubuğunda yazan site adına dikkat edin. Eğer site adında bir tuhaflık varsa gerçeğinin birebir aynısı olan bir siteye yönlendirilmiş olabilirsiniz. Ayrıca; e-posta linklerini tıklayarak hiçbir sayfadan işlem yapmayınız. Mümkünse internette alışveriş yaptığınız sitelerin ve bankacılık sayfanızın doğru adreslerini sık kullanılanlarınıza ekleyiniz.
Sanal kredi kartı kullanın: Mümkünse cebinizdeki kredi kartını değil, bu kredi kartına bağlı fakat limitini sizin belirlediğiniz "Sanal Kredi Kartı" kullanın.
Alışverişlerinizde Sanal Kredi kartı kullanarak;
- Limitinizi asıl kart limitinize bağlı olarak kendiniz belirleyebilir, böylece kredi kartı dolandırıcılarının zararlarından korunursunuz.
- Sanal kredi kartı sadece telefon ve internet kullanımı için oluşturulan, fiziksel olarak basılmayan bir kredi kartıdır. Sadece numarası vardır.
- Limiti sadece internet ve telefonla alışveriş işlemleri için yükseltilip sonra sıfırlanan özel bir limittir, bu nedenle çalıntı veya kötü niyetli kullanıma imkan tanımaz.
Sanal kredi kartınız yoksa bankanızdan oluşturması için talep ediniz.
Ortak alanlara dikkat edin: Ortak kullanılan bilgisayarlardan, ortak wi-fi alanlarından ve internet kafelerden alışveriş ve bankacılık işlemi yapmayınız, bu bilgisayarlara kredi kartı numaranızı ve diğer kişisel bilgilerinizi yazmayınız.
Parola seçimi: Alışveriş yapacağınız siteye üye iseniz parolanızın başkaları tarafından tahmin edilmesi zor bir parola olmasına özellikle dikkat edin. Klavyenizde arda arda gelen sayılar (123456 gibi) ve harflerden (asdf, abcd, qwe) oluşan parolaları kesinlikle kullanmayınız. Bu tür parolalar, bu ortamı dolandırıcılık amaçlı kullananların çok kolayca tahmin edebileceği parolalardır. Parolanızın sayı+harf+karakter kombinasyonundan oluşan ve tahmin edilmesi zor en az 8 karakterli olmasını tavsiye ederiz.
3D Secure’dan haberdar mıyız?: Çevrimiçi alışverişi kullanırken birçok güvenilir web sitesi 3D Secure uygulamasına geçmiş durumdadır. 3D Secure sisteminde, sanal ödeme işlemi gerçekleşirken, banka tarafından kart sahibine sadece kendisinin tesis edebileceği bir şifre oluşturulmakta ve kart sahibinin kimliği doğrulanmaktadır. Yetkisiz kişilerin kartlarını internet ortamında kullanması bu sayede engellenmektedir. Bu sebeple; 3D Secure ödeme seçeneği var ise tercih etmeniz doğru olacaktır.
Ürün fiyatı: Satın alacağınızın ürün ile ilgili mutlaka fiyat araştırması yapın. Ürünün yaklaşık fiyatı ile ilgili önceden bilgiler edinin. Eğer ürüne ait bir açıklama ya da fiyatla ilgili bir iddia size inanılması güç geliyorsa ve siz bunu gerçekçi bulmuyorsanız, şüphelerinizi ciddiye alın. Örneğin 100 TL'lik bir ürün 20 TL'ye gibi iddialı bir fiyata satılıyorsa şüpheci davranmak gerekmektedir.
Küçük yazılara dikkat edin: Alışveriş yaptığınız sitenin satış sözleşmesini okuyun, özel koşullar olup olmadığına dikkat edin. Bazı kısıtlamalar ya da (örneğin: kullanılmış ürün satışı gibi ya da kampanya boyunca iade kabul edilmeyeceği gibi veya fiyata KDV'nin dahil olmadığı gibi) açıklamalar çok küçük harflerle yazılmış olabilir. Bu konuda uyanık olun. Detaylar küçük yazılı ayrıntılarda gizlidir mantığıyla hareket ediniz.
Ürün teslimatı: Ödeme yapmadan önce ürün teslimat, iade ve koşulları hakkında bilgi sahibi olunuz.
Alışveriş kaydını tutun: Alışverişinizi bitirmeden önce son kayıtların yazıcı çıktısını alın. Bu bir belge olarak elinizde bulunsun. İleride anlaşmazlık yaşadığınızda bu belgelere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Gençler İnternete Dikkat
İnternette Önce Düşün Sonra Paylaş
İnternette, kullanıcının IP adresini gizlemek veya internetteki erişim engelleme uygulamalarını aşmak için geliştirlmiş ve gerek masaüstü bilgisayarlar gerek akıllı telefonlara ve Tablet bilgisayarlara gerekse Chrome, Firefox v.b. İnternet tarayıcılarına eklenti olarak kurulabilen VPN ve Proxy servisleri/uygulamaları bulunmaktadır.
Yukarıda bahsedilen VPN ve proxy servislerinin kullanıcıları maruz bırakabileceği güvenlik tehlikelerinden bazıları şunlardır:
- Kullanıcı DNS istekleri değiştirebilir ve kullanıcı erişmek istediği internet sitesinden farklı bir siteye yönlendirilebilir. Örneğin erişilmek istenen banka sitesinin sahtesine kullanıcı yönlendirilerek şifreleri ve kredi kartı bilgileri çalınabilir.
- VPN kullanırken banka hesabına giriş yapılırsa kullanıcı adı ve parola bilgileri çalınabilir.
- VPN kullanırken e-posta hesabına giriş yapılırsa e-posta şifresi çalınabilir ve bu bilgilerle kullanıcı adına e-posta gönderme işlemi gerçekleştirilebilir.
- Benzer bir durum sosyal medya hesapları için de geçerlidir. Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerine VPN üstünden erişilmesi giriş bilgilerinin başkalarının eline geçmesine neden olabilir.
- İnternet üstündeki bulut depolama hizmetlerinden faydalanırken VPN kullanılması bütün verilerin istenmeyen ellere geçmesine neden olabilir. Özel fotoğraflar gibi başkası tarafından görülmesi istenmeyen bilgileri ele geçiren kötü niyetli kişiler bunları tehdit unsuru olarak kullanabilir.
- Bilgisayarlara trojan, virüs vb. zararlı yazılım yüklenebilir veya “man in the middle” saldırılarına maruz kalınabilir.
- Kullanıcının İnternet hızında da düşüş yaşanabilir,.
Bu kodlar mesaj gönderilmesine aracılık eden bilişim firmasının kimlik bilgisini göstermektedir. Detaylı bilgiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun aşağıdaki linklerinden ulaşılabilir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) https://tuketicisikayet.btk.gov.tr/ adresini kullanabilir veya BTK Tüketici İletişim Merkezini (0312 294 94 94 veya ALO 120) arayabilirsiniz.